Jadranska magistrala na Savi i mjesna politika na Trnju

U Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade na Trnjanskom nasipu bb, do 19. rujna 2018. možete pogledati izložbu fotografija “Magistrala” fotografa Bojana Mrđenovića. Izložba je dio ciklusa 10. međunarodnog festivala fotografije u organizaciji Organa vida.

Kad s danjeg svjetla uđete u ogramnu mračnu dvoranu Pogona Jedinstvo prvo vas zapljusne tama. Koliko je oku potrebno da se prilagodi mraku i otkrije stotinjak fotografija pojedinačno osvijetljenih tankim trakom svjetla reflektora sa stropa, taman toliko traje preobražaj iz svijeta savskog nasipa žarkih boja, sportaša, rekreativaca, šetača i muvinga, u svijet Dalmacije. Nijedan zagrebački izložbeni prostor nije prilagođen tako brzoj transformaciji posjetitelja iz vanjskog užurbanog i indiferentnog svijeta u potpuni fokus na ono što se odvija u dvorani. Kao da ste ušli u trbuh tamne komore iz prafotografije. Lucida intervalla, čudesna usredotočenost na umjetničko djelo i paralelni svijet kako ga je stvorio umjetnik.

Fotografije različitih formata na zidu Pogona bilježe život uz Jadransku magistralu. Onakav kakav je nekad bio i kao se mijenjao izgradnjom i promjenama društvenih odnosa. Mrđenovićevi fotografski motivi su sasvim obični, slike su to kraj kojih svakodnevno prolazimo, ne primjećujemo ih i pitamo se u čemu je kvaka njihove snage. Kakav je to koncept koji je došao na izložbu? Može li ta običnost svakodnevice uz magistalu biti umjetnost? A zapravo u tome i jest čitava filozofija – život u potrošenom trenutku za kojega ne osjećamo važnost da ga pamtimo pretežitost je svakodnevnog življenja. Kad se to izdvoji na jednom mjestu na način kao je to na ovoj izložbi napravljeno, onda to i jest umjetnost. Koncept naslonjen na život jednog vremena i jednog podneblja. Kadar života bez uljepšavanja i šminkanja fotografskim alatima. Život kakav je.

Preporučujem da pogledate izložbu. Svakako pročitajte odličan tekst “Umor magistrale”. Naći ćete ga na stoliću s upaljenom noćnom lampom tik do ulaza. Njime je Marko Kostanić na tri kartice teksta “razotkrio” bit dalmatinskog života ključnog za razumijevanje ove izložbe za one koji ne poznaju Dalmaciju. Napisao ga je za dušu Dalmatinaca i pokazao dušu ove izložbe fotografija.

I onda, nakon razgledanja čovjek izađe iz čarolije fotografskog svijeta u dvorište Pogona Jedinstvo nagriženog zubom vremena i ruzinom desetljeća nedovoljnog mara za prostor. Postanete svjesni trošnosti starog i zapuštenog bivšeg industrujskog pogona. I u parkiću na ulazu u Pogon polomljene klupe i naheren koš za smeće. “Tribalo bi to dobro opiturat” rekli bi Dalamtinci. Zaista bi trebalo uložiti u sređivanje toga prostora i neurednog okoliša. Do kraja godine bit će još je 15 različitih predstava i sadržaja sličnih ovoj izložbi. Jedna od njih je jedinstvena vrtna zabava s Dragom Diklićem koja će se održati 22. ovog mjeseca (rujan) u dvorištu Pogona Jedinstvo. Treba stvoriti bolje uvjete za održavanje manifestacija u Pogonu.

A kakva je budućnost današnjeg Pogona Jedinstvo? Projekt za njegovu rekonstrukciju predviđa značajne zahvate i trebao bi uz sufinaciranje iz EU fondova biti gotov do 2021. Tada će Pogon prerasti u središnji kulturni centar na obali Save otvoren za sve Trnjane, Zagrepčane i ljude iz svijeta. Ovakav kakav je danas otići će u povijest.

A da se ne zaboravi njegova povijest, pripremljen je projekt kojom će se povijesnica Pogona “prikazati u obliku izložbenog panoa i razglednica na kojem ćemo kolažem fotografija i tekstova o povijesti zgrade i konteksta u kojem je ona živjela i živi ispričati jedan dio povijesti Trnja” – kako piše u molbi Pogona za sufinanciranje tog projekta upućenoj Vijeću Gradske četvrti Trnje. Vijeće se odazvalo molbi i dodijelo dio sredstava za realizaciju tog projekta.

I za kraj poruka Trnjanima i svima zainteresiranima – ako imate ideju što urediti na javnom prostoru oko Pogona Jedinstvo pišite mi na npredovan@gmail.com i ja ću se kao vijećnik u Gradskoj četvrti Trnje založiti da se vaše ideje ostvare u mjeri nadležnosti vijeća gradske četvrti. Naravno, vezano za sve vaše inicijative dobit ćete povratni odgovor i moći ćete ocijeniti mjeru angažmana.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.