Na Trnju spomenik dr. Franji Tuđmanu

Na mjestu granitne piramide „Granit koji pamti“ kraj Fontana na križanju Ulice Grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice, bit će podignut spomenik Franji Tuđmanu. „Osobno koordiniram tim projektom da do 10. prosinca, povodom 19.  obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika, to i otvorim“ – rekao je Bandić.  Zagrebački gradonačelnik osobno je i odabrao to mjesto za spomenik prvom hrvatskom predsjedniku. A stotinjak metara sjevernije, između Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Gradske uprave Grada Zagreba dignut će se i veličanstveni Spomenik domovini.

Na taj će se način uspostaviti logičan slijed susreta s hrvatskim velikanima, institucijama i povijesnim događanjima hodajući od sjevera prama jugu, od Kaptola uz istočnu stranu Lenucijeve potkove i dalje: Stepinčeva katedrala, spomenik banu Jelačiću, Hrvatski športski muzej, Arheološki muzej, Moderna galerija, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, spomenik Josipu Juraju Strossmayeru, Umjetnički paviljon, Starčevićev dom, spomenik kralju Tomislavu, spomenik Domovinske zahvalnosti, Koncertna dvorana Vatroslava lisinskog, spomenik Franji Tuđmanu i spomenik Većeslavu Holjevcu. Granitna piramida premjestit će se južnije – između Muzeja suvremene umjetnosti  i Inine zgrade.

Tako će na Trnju biti spomenik dvojice značajnika suvremene hrvatske povijesti. Jedan dimenzijama veliki spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu, i jedan mali spomenik Josipu Brozu, zapravo fontanica poetičnog naziva Tratinčica za Tita. U istoj ulici, prije Ulici proleterskih brigada, a sada Ulici Grada Vukovara, na dvjestotinjak metara jedan od drugog stajat će Tuđman i Tito jedan nedaleko od drugoga kao u vrijeme narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu. Samo je tada Tito bio velik i snažan kao što će sada biti Tuđmanov spomenik, a Tuđman je bio malecki slap u partizanskom perivoju  kao što je sada Tratinčica s vodoskokočićem na Trnju.

Priču HRT-ea pogledajte KLIKOM na   https://youtu.be/NS1BWF2Q4z8

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.