Ulica kao nekad

Marija Brkljačić pozvala me da dođem na trešnjevačku proslavu prvog svibnja u Svibanjskoj ulici. Imao sam obavezu podjela graha u Maksimiru, ali Marijin poziv nisam mogao odbiti. Pješice sam s Jaruna hodao uličicama uz trešnjevačke obiteljske kuće iz polovine zagrebačkog 20. stoljeća. Na nekim fasadama i balkonima viorila se hrvatska zastava. Kako i priliči za praznik.

A u Svibanjskoj ulici potpuno iznenađenje. Stanari su se oslobodili automobilskog prometa, iznijeli su na ulicu stolove, stolce, suncobrane, roštilj, dječji stol stolnog tenisa, male golove, košarkaški koš za djecu i napravili feštu druženja. Klinci su slobodno jurili okolo, nogometali ili gurkali pak palicom za hokej, žene su na stolove iznijele netom ispečene kolače, dečki su pripremali roštilj i svi skupa uživali u druženju na ulici. Svibanjska je u tom trenutku bila po mjeri svojih stanara. Došli su i muzikaši iz Samobora i sve je bilo za pet.

Na takav jedinstven i neobičan događaj došao je i gradonačelnik Bandić i srdačno pozdravio ljude. Tako je bilo u mom djetinjstvu, rekla je Renata Šimon. Kao da smo zaboravili da budemo bliski sa svojim susjedima. S Gordanom Rusak dogovorio sam da na primjeru Svibanjske napravimo projekt za Grad Zagreb. Gordana je sustavna. Već je smislila i naslov projekta. Ako se toga ulovi i ako zajedno izgradimo potporu za projekt, zagrebačke ulice sjat će drugačijim sjajem.

Drago mi je što me je Marija Brkljačić pozvala i što sam odolio iskušenju da cijelo vrijeme budem s ljudima u maksimirskom parku. U Svibanjskoj vidio sam jednu drugačiju i bolju sliku zagrebačke ulice. To je bio najbolji način slavljenja svibnja.

Ulica kao nekad. Možda malo patetičan i sentimentalan naslov, ali Svibanjska je danas pokazala kako se ljudi mogu okupiti na jednoj sasvim običnoj i sasvim ljudskoj stvari. I da završim, u Svibanjskoj ulici sreo sam mnoge ljude s idejom, a sreo sam i muralisticu, ako je tako smijem nazvati Melitu Matanu, pobjednicu mojega fejsbuk kviza o Gradskoj četvrti Trnje.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.