Kontroverze u financiranju lokalne samouprave

Na web stranici Stranke rada i solidarnosti objavljen je rad Slavka Kojića, hrvatskog financijskog maga i pročelnika Gradskog ureda za financije Grada Zagreba od 2000. do 2017. godine. Kojić razotkriva da su optimistični govori vladinih dužnosnika često samo riječi bez pokrića i ukusan mamac na udici za glasače. Takav je doduše i opći dojam, ali Kojić je uzeo skalpel, pažljivo secira važan mišić hrvatske političke stvarnosti i priča nam što vidi.

Jedan drugi Slavko, Slavko Marić, hrvatski ministar financija, samouvjereno je krajem 2017. uskliknuo „Od iduće godine sav prihod od poreza na dohodak ide lokalnoj samoupravi!“. Lepršavim je i elokventnim govorom to i objasnio očekujući sreću jedinica lokalne samouprave. Dakle, općine, gradovi i županije trebali bi biti zadovoljni potezima Vlade koja jača financijski potencijal lokalne samouprave i omogućuje im da izdašnije planiraju i provode projekte na dobrobit građana. Svaka čast.

No, je li doista tako! – retorički se pita Slavko Kojić. Ne samo što to nije tako kakav dojam ostavlja, nego je i sasvim suprotno. Kojić zaključuje da je taj silni naboj pozitive u Marićevim riječima zapravo slika nemoći i neizravno priznanje neuspjeha ukupnom poreznom reformom. Zlatnousta politička prašina ili mnogo buke nizašto – da parafraziramo najpoznatijeg pisca renesanse.

Što je to razotkrio Kojić naći ćete klikom na naslov Kontroverze u financiranju lokalne samouprave. Članak je pročitalo (otvorilo!) dvjestotinjak čitatelja u danu objave. Ali na fejsu kojim je članak najavljen, niti jednog komentara, neslaganja ili slaganja, diskusije. Pozivam vas da reagirate. Možete i na ovom blogu. Tema možda jest (pre)stručna, ali svih nas se dotikavlje, rekli bi u ovim krajevima.

Kojić upozorava. On time, ne daj Bože, ne zaziva promjenu Vlade – redovni izbori služe za takvo što. Kojić reagira kao čovjek od struke i integriteta i ukazuje na istinu. Optimizam treba graditi, ali ne zlaćanom prašinom već znanjem, predanim radom i istinom.

Ali to nije sve, kako kaže poznata reklama s televizijskih ekrana. Prosipanje boze je i senzacionalno optimistična vijest od preko milijarde kuna suficita u hrvatskom državnom budžetu u boldiranim naslovima svih tiskovina. Kojić se pita kako je moguće 3. siječnja 2018. pustiti takvu konstataciju o debeloj državnoj blagajni? Nikako, to zna svaki računovođa. To su samo pušteni šareni baloni u plavo, bistro i sunčano nebo. Sve je lijepo i izgleda kao u novogodišnjoj želji. A kako stoje stvari? U državnom proračunu postoji priljev gotovine i odljev gotovine, i o tom se još nema niti može imati puna informacija. Krajem veljače, kad se sve zbroji i oduzme, mogao bi (teoretski) u novinama osvanuti naslov o deficitu u hrvatskoj blagajni. Možda će narednih dana Kojić i o tome koju.

No, prvo pogledajte kako će se finacirati lokalna samouprava u 2018. godini i sami procijenite koliko je to velik reformski potez u odnosu na 2017. i prijašnje godine. Kliknite na Kontroverze u financiranju lokalne samouprave i ne dajte se obeshrabriti strogim strukovnim rječnikom i metodologijom. Tek potom će vam oko srca zaigrati lepršavi ushićeni balončići, a sve potaknuto Marićevim poklon benefitom za lokalnu samoupravu. Kliknite i pročitajte tekst Kontroverze u financiranju lokalne samouprave.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.