Park

Još prije nekoliko godina današnji park na uglu Vukovarske ulice i ulice Hrvatske bratske zajednice bio je neuredna i zapuštena ledina u vlasništvu jedne banke. Trule i polomljene drvene ograde obrasle divljim raslinjem nisu bile lijep pogled u najužem dijelu prve zagrebačke tramvajske zone između Palače pravde na istoku i Gospodarskog kluba na zapadu, odnosno Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog na sjeveru i Nacionalne biblioteke na jugu.

A onda je Grad otkupio zemljište od banke. Bandić je doslovno za jedan dan, baš kakva je slika o njemu, s dva traktora, nešto strojeva i s radnicima Zrinjevca sve iskrčio, posadio travu, zacrtao i pošljunčio stazu i postavio klupe. Samo su stabla ostala nedirnuta. Potpuni preobražaj prostora preko noći. Reforma krajobraznog zagrebačkog frcleka. Ružna slika prerasla je u bajku. Takve nam bajke trebaju.

To je danas lijepi zagrebački park koji zapravo nije park. Park bez portfelja, rekli bismo. Nema svoje ime niti je u zemljišnim knjigama ucrtan kao park. A i ne može imati ime kad i nije predviđen za mjesto parka. Tu će, kad se ostvare snovi ucrtani u planove, niknuti zagrebačka opera. Koji će to prostor biti! Sve kapi obližnjih Bandićevih fontana prskat će u još raskošnijim bojama, a taj će dio Trnja biti jedan od najljepših prostora Zagreba. Zapravo on to jest i sada, jedan od najljepših  – a kad se izgradi sve ono što je u planovima upisano, to će postati najljepši i najposjećeniji dio grada.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.