Novine u mjesnoj samoupravi Grada Zagreba

Pred završetkom je obuka vijećnika gradskih četvrti i mjesnih odbora Grada Zagreba koju provodi Gradski ured za mjesnu samoupravu. Evo što je u ime ureda istaknuo Zoran Nevistić kao glavne novine u zagrebačkoj mjesnoj samoupravi:

 1. Održavanje cjelokupnih javnih površina na području mjesne samouprave sada je na vijećima mjesnih odbora i gradskih četvrti. Ta aktivnost iziskuje i znatno veća financijska sredstva koja se dodjeljuju lokalnoj samoupravi. Zbog takvog proširenog djelovanja koje je ujedno i znatno skuplje, preporuka je da se kapitalne investicije ne financiraju iz komunalnih aktivnosti već da se putem zaključaka vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti upućuju na rješavanje u nadležni gradski ured.
 2. Do sada se raspodjela financijskih sredstava radila samo za razinu gradskih četvrti, a sada se razdioba vrši i za razinu mjesnih odbora. Iako gradska četvrt i dalje ostaje glavna točka u povezivanju mjesnih odbora s gradskim uredima i gradonačelnikom, stupanj samostalnosti vijeća  mjesnog odbora stubokom se promijenio po nadležnosti i po financiranju u odnosu na prošlo razdoblje.
 3. Odlučivanje o korištenju prostora mjesne samouprave za političke stranke, kulturno-umjetnička društva i udruge građana u potpunosti je prenijeto na vijeće mjesnih odbora. Isto tako vijeća mjesnih odbora skrbe i o održavanju tih prostora.
 4. Sjednice vijeća održavaju se najmanje jedanput mjesečno. Prisustvovanje sjednicama vijeća je obavezno. Ukoliko vijećnik izostane sa sjednice (bez obzira na to da li je izostanak opravdan ili neopravdan), vijećniku se smanjuje naknada za 50%. Ukoliko vijećnik ne nazoči na tri sjednice uzastopno gubi pravo na naknadu.

Jedna od najslabijih karika je informiranje građana o radu vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora. Sustavno informiranje zapravo i ne postoji. Web stranice jedinica lokalne samouprave su statične. Nisu u funkciji informiranja građana o onome što vijeća rade, a još manje su u funkciji interakcije vijećnika i građana. Nedostatak organiziranog informiranja nastoje pokriti građani aktivisti otvaranjem fejsbuk ili web stranica. Neke su od tih inicijativa dobre, ali većina doprinosi zbrci koja na tom polju vlada u Gradu Zagrebu. Više ćemo o tome u jednoj od sljedećih objava.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Novine u mjesnoj samoupravi Grada Zagreba

 • listopad 12, 2017 at 8:08 pm
  Permalink

  Evo još malo o temi iz Glasa Zagreba:

  Vijeća gradskih četvrti više ne donose planove malih komunalnih akcija, već planove malih komunalnih aktivnosti. Planove malih komunalnih akcija donose mjesni odbori. Pojedina gradska četvrt sve planove mjesnih odbora sastavlja prema prioritetima u plan aktivnosti. Uz to još i jedni i drugi izrađuju svoje planove za redovito održavanje javnoprometnih i zelenih površina.
  Vijeća gradskih četvrti najviše finaciraju radove koji se odnose na održavanje ili uređivanje kolnika i nogostupa, parkova, zelenih površina, dječjih igrališta, uređivanje objekata mjesne samouprave te okoliša obrazovnih ustanova. Mnoga vijeća ulažu u uređivanje predškolskih i školskih objekata, ustanova za starije osobe, crkava te ostalih javnih objekata. U ruralnim dijelovima grada znatna se sredstva ulažu u vodopskrbu i odvodnju.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.