Dva krila

Ptica ima dva krila, lijevo i desno, i bez oba ne bi mogla letjeti – rekao je Ante Gotovina sletjevši u zagrebačku zračnu luku nakon godina nepravedne tamnice i uzništva na sjeveru Europe. To je izjava desetljeća u raspolućenoj Hrvatskoj. Bez jake moderne desnice i bez jake moderne ljevice u isto vrijeme, teško nam se piše. Je li pred nama vrijeme kad će Gotovinina rečenica biti stvarnija nego ikad?

Hrvatska ljevica odavno je izgubila atribute moderne socijaldemokracije. Sada se, silom prilika, bavi sama sobom i problemima svojega identiteta i svojega prvog čovjeka. Hoće li hrvatska svakodnevica šijati previše udesno i doći u opasnost da se prevali na jednu stranu?

Nije lako ni europskoj ljevici. Evo što se događa u Velikoj Britaniji.

Laburiste predvodi  Jeremy Corbyn. Čovjek kojem se podsmjehuju kako više sliči zaboravljenom ujaku iz provincije negoli političaru koji bi mogao biti britanski premijer. Ne podržava ga ni vrh Laburista. Pripisuju mu zastupanje socijalističkih ideja 60-ih prošloga stoljeća i optužuju da Laburiste vodi u sunovrat. Čak se i Tony Blair, čovjek koji je nakon mandata zaradio više novaca od bilo kojeg bivšeg britanskog premijera ikada, premišlja bi li se kandidirao i spasio Laburiste.

A Corbyn ne samo što je pobijedio na izborima za prvog čovjeka Laburista, već je njegovim aktivizmom stranka pojačana za više od 600.000 članova i danas je najbrojnija europska stranka.

Ipak, podjele unutar Laburasta, struje koja kapitalizam drži neprijateljem i želi vratiti stranku izvornim ljevičarskim idejama, i Laburista Blairovskog tipa, ozbiljno prijete tome da se Laburisti raspadnu na dvije frakcije. U tom slučaju potpuno bi izgubili snagu. A ako Laburisti, koji su sada u opoziciji, izgube atribute jake opozicijske stranke, tada bi vladajuća Konzervativna stranka mogla raditi što ju je volja. U Velikoj Britaniji svjesni su da to ne bilo dobro.

A što će biti na našem domaćem terenu. Izgleda da smo se odlaskom Milanovića i Karamarka oslobodili daveža o ustašama i partizanima i da smo na putu da se vratimo na životne teme. Vidjet ćemo koliko će trajati Plenkovićeva idila, ali nije se teško složiti s time da bez konstruktivne i jake oporbe ta idila može potrajati predugo. A vrijeme je za prave i odlučne poteze , a ne za idilu.

http://www.bbc.com/news/uk-politics-34184265

https://youtu.be/-RkSxZu5KqA?t=6

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.